tavasz1 tavasz2 tavasz3 tavasz4 tavasz5 tavasz6 1459687847 1459687871

Rovar – rágcsáló irtás, növényvédelem

Elérhetőségek:

Tel.: 42/420-738, 548-467 Fax: 42/548-461
E-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szúnyogirtás

permetezesÉvente 2 alkalommal lárvairtást, illetve 3 alkalommal szúnyog gyérítést végzünk Nyíregyháza sűrűn lakott területein, illetve az üdülőövezetekben.

A szúnyogirtásba bevont területek a lakossági igényeknek megfelelően, illetve az ÁNTSZ javaslata szerint a csípőszúnyog sűrűség figyelembevételével előzetes egyeztetés alapján megváltoztatható. A lárvairtás és a szúnyoggyérítés megfelelő szakemberek irányítása alatt történik, mind a földön, mind pedig a repülőgépes védekezés esetében.

A szúnyoggyérítésről, az irtási munkák végzéséről a lakosságot a médián és egyéb forrásokon keresztül tájékoztatjuk. A használt vegyszerek melegvérű állatokra, halakra, és emberekre veszélytelenek.
A turisták által látogatott, népszerű helyeken a pótlólagos gyérítés szakemberek javaslatára elrendelhető.

Kombinált növényvédelem

A megyeszékhelyen évek óta következetesen végzett kullancsirtás nyomán kedvező eredményeket értünk el. Ezt a folyamatosan javuló tendenciát továbbra is fontos szempontnak tartjuk. Az eddig használt rovarirtó koncentrátum forgalomba hozatalát az Európai Únió rendelettel tiltotta be. A szakemberek, az egyébként is elszaporodott, az emberi egészségre is ártalmas kártevők gyérítése érdekében, egy kombinált növényvédelmi eljárást javasolnak.

Ezen új technológia alkalmazásával a jövőben is az eddig megszokott hatékonysággal kívánjuk végezni Nyíregyháza frekeventált területein a szervezett védekezést. A használt vegyszerek melegvérű állatokra, méhekre, halakra,és az emberre nem veszélyesek, de a kárt okozó atkafélékkel együtt a kullancsok ellen hatásosak.

A szakemberek azért felhívják a lakosság figyelmét, hogy akik nem a védelemben részesített városi területekre sétálnak, túráznak, fokozottan fordítsanak figyelmet az egyéni védekezésre.

Rágcsálóirtás

Éves ütemterv alapján a veszélyeztetett területeken (Huszár lakótelep, Orosi úti lakótelep, stb.), valamint az egész év során folyamatos lakossági bejelentések alapján 24 órán belül intézkedés történik.

Rágcsálók elleni védekezési kötelezettség azonban csak lakott területen áll fenn. A rágcsálók megtelepedésének és elszaporodásának megelőzése érdekében évente két alkalommal rágcsálóirtást kell végezni:

  • egészségügyi intézményekben,
  • piacokon és a vásárcsarnokban,
  • hulladéklerakókban, települési folyékony hulladékot ártalmatlanító telepeken, állatartó telepeken, és a csatornahálózatban,
  • állattenyésztő- és állattartó telepeken,
  • szerves ipari nyersanyagokat (bőr, csont, stb) feldolgozó üzemek területein,
  • romépületekben, épületek bontásánál,
  • folyó- és állóvizek, valamint nyitott szennyvízelvezető árkoknál (lakott területen belül).

Folyamatos gócirtást kell elrendelni minden olyan helyen (esetben), ahol (amikor) a rágcsálók nagymérvű elszaporodása következtében a környezetet is veszélyeztető rágycsáló góc keletkezett.